Pozitia geografica

Judetul Caras-Severin este situat în partea de sud-vest a Romaniei. Are
suprafata de 8514 km patrati, fiind al treilea din tara ca marime.Relieful este variat, dar dominat de munti: 65,4% din suprafata Caras-Severinul este al doilea judet al Romaniei prin bogatia fondului forestier. Practic, fiecarui locuitor îi revine un hectar de padure.

Populatia atinge 376.347 locuitori (recensamântul din 1992), majoritatea apartinând localitatilor urbane (56,4%).Predomina populatia romaneasca (86,56%), dar în Caras-Severin traiesc reprezentanti a peste 30 de etnii. Judetul Caras-Severin are doua municipii - Resita (resedinta judetului) si Caransebes -, 6 orase (Anina, Baile Herculane, Bocsa, Moldova Noua, Oravita, Otelu Rosu) si 69 de comune cu 288 de sate. Economia este industrial-agrara, traditiile cele mai importante si cunoscute peste granite apartinind industriei miniere, siderurgiei, constructiilor de masini, exploatarii lemnului, dar nu mai putin agriculturii, turismului etc.

Relieful

Muntii, in majoritatea lor impaduriti, domina relieful judetului.Cei mai inalti munti se afla in rasaritul judetului: Tarcu, Godeanu (cu varful Gugu, cel mai inalt din Banat - 2291 m), Muntii Cernei (cei mai populati dintre muntii judetului Caras-Severin) si ai Mehedintilor. Muntii Banatului - in centrul judetului - au inaltimi mai mici. Muntii Semenicului depasesc 1400 m. Ei sunt o adevarata emblema, atragand turisti din tara si de peste hotare.
Depresiunile: Caransebes-Mehadica, Almajului, Ezeris.
Dealurile: Bozoviciului, Oravitei, Doclinului, Sacos-Zagujeni.
Câmpiile: Sipotului, Moravitei, Carasului.

Clima

Datorita asezarii judetului în partea de sud-vest a tarii, nu departe de Marea Adriatica si la adapostul Muntilor Carpati, teritoriul sau se integreaza climatului temperat - continental moderat, subtipul banatean, cu nuante mediteraneene.

Reteaua hidrografica

Principalele rauri: Timisul, Barzava, Carasul, Nera, Cerna, Belareca, Bistra, Poganisul.
Dunarea - fluviu care isi are originile in Muntii Padurea Neagra din Germania si strabate Austria, Slovacia, Ungaria, Iugoslavia, intra in Romania in dreptul localitatii Buzias, din judetul Caras-Severin.
Pe 60 km, apele sale sunt hotar al judetului, in marginea lui sudica. Defileul Dunarii este unul din cele mai impresionante din Europa si din lume.

Pe teritoriul judetului exista numeroase lacuri naturale si de baraje (amenajari hidrotehnice, dar si locuri de agrement): Valiug, Trei Ape, Secu, Buhui, Marghitas, Dognecea, Oravita, Bocsa, unele din ele legendare: Ochiul Beiului, Lacul Dracului. Protectia mediului înconjurator

Protectia mediului inconjurator

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita protejeaza cele mai interesante rezervatii naturale sub aspect stiintific, cele mai lungi chei carstice din Romania, valea cu cascade, Lacul Ochiul Beiului, raritati floristice, de vegetatie si fauna.
Cheile Carasului - o alta zona protejata - atrag prin frumusetea unica a peisajului, bogatia florei si multimea pesterilor cu formatiuni concretionare de o mare varietate de forme si culori.
Pesterile Comarnic (600 m - una dintre cele mai lungi din tara), Popovat etc. sunt declarate rezervatii speologice, prezentând un interes stiintific deosebit. Impresioneaza varietatea formatiunilor stalagmitice si stalactitice din golul subteran.